2015. március 9., hétfő

Epres - Gesztenyés torta

Ildikó napra készítettem, eredeti elképzelés szerint valami gyümölcsös vidám és egyszerű, ezt kis gesztenyével dobtam fel (remélem nem túl nagy szélsőség az eperrel párosítva), ill. a díszítést picit tavasziasra terveztem, na jó nem picit! :)
A végeredmény szerintem nem lett olyan rossz, a külső krémeket ételfestékkel színeztem, virág dekor nem az én művem, valamiért nincs hozzá tehetségem.









A piskótához:

7 db tojás
14 dkg cukor
14 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor

A krémhez:

5 dl habtejszín
25 dkg gesztenyemassza
5 ml rum
1 ek porcukor (ízlés szerint)


Díszítéshez:

500 g vaj
250 g mascarpone
100 g krémsajt
tetszés szerinti porcukor
200 g eper püré
20 dkg gesztenyemassza
3 féle ételfesték
pár szem nagyobb eper a díszhez







A sütőport hozzáadjuk a liszthez, majd szétválasztjuk a tojásokat. Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá, majd a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A sárgáját hozzáöntjük a fehérjéhez, majd a sütőporos lisztet apránként hozzáadjuk, és habverővel óvatosan összeforgatjuk, elkeverjük úgy, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazott-lisztezett tortaformába tesszük, és 180 °C-on 25-30 percig sütjük (tűpróba).
A krémhez a gesztenyepürét lereszeljük, a tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, egy kevés zselatint tehetünk hozzá, hozzáadjuk a rumot, az ízlés szerinti porcukrot és a gesztenyepürét. Óvatosan összekeverjük.
Ha kihűlt a piskóta, 3 felé vágjuk, majd betöltjük a tortát a gesztenyés krémmel, majd ha kész, akkor elkészítjük a külső krém alapanyagait.
A szobahőmérsékletű vajat porcukorral habosra keverjük, majd lassan kanalazzuk hozzá a mascarpone - krémsajt kombinációt. 
A krémet kétfelé vesszük, majd egy nagyon picit a "fű" dekorhoz is félreteszünk. Az egyiket a felolvadt gesztenyemasszával keverjük simára, a másikat eper pürével, és mind a háromhoz ételszínezéket adunk. 
Ha elkészült a külső krém felvitele, hűtőbe tesszük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése