2015. február 6., péntek

Karamellás muffin

Karamell ízű muffin, karamell nélkül! A titka, hogy cukor helyett barnacukrot használtam, ugyanis a natur cukor szimplán édes, de a barnacukor csen egy kis karamellás ízfoltot, így teljesen megtéveszt minket, mint színében, mint ízében! 





A tésztához

10dkg puha vaj
10dkg barna cukor
1db vaníliarúd kikapart magjai
2db tojás (szobahőmérsékleten)
10dkg finomliszt
1 kávéskanál 1 nagy csipet sütőpor
1 csipet só
3 evőkanál tej


A krémhez:

15dkg barna cukor
2 1/2 dl tejszín
10dkg puha vaj




A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a minimuffintepsi 24 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A tésztához puha vajat, a barna cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 2-3 perc alatt jól összedolgozzuk, majd egyenként belevegyítjük a tojásokat. Ezután összekeverjük a lisztet a sütőporral meg a sóval, és lassú fokozatra kapcsolt géppel hozzádolgozzuk a barna cukros-tojásos-vaníliás vajhoz. A végén a tésztát kevés tejjel felhígítjuk, és meg is vagyunk vele.
A tésztát arányosan szétosztjuk a tepsiben, és a minimuffinokat 15 perc alatt megsütjük a meleg sütőben. Ezalatt elkészítjük a krémet. A barna cukrot és a tejszínt kevergetve összefőzzük mérsékelt tűzön egy 24 cm átmérőjű, lehetőleg magas peremű teflonserpenyőben. Amikor a cukor felolvadt, takaréklángon további 8-10 percig forraljuk, és közben nem szükséges kevergetni, de ha ki akarna futni, néha emeljük fel a serpenyőt a tűzről. Ha kész, átöntjük egy tálba, apróbb adagokban robotgéppel belekeverjük a puha vajat, és további 5-6 percig kevergetünk még, mert így hamar kihűl.nMiután a megsült minimuffinok kihűltek, vékonyan levágjuk a tetejüket, hogy sima legyen a felületük, és csillagcsöves habzsákból rájuk nyomjuk a krémet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése